Hermostolähtöinen valmennus

Täältä pääset kurkistamaan hieman pintaa syvemmältä, mistä hermostolähtöisessä -metodissani on kyse.
Voimme toteuttaa sitä eri tavoin:
• Sensovalmennusta
(Tämä voi olla myös esim. personal training - tapaaminen, jossa hyödynnetään Sensomotorista metodia)
• Sensomotorista valmennusta (primitiivirefleksien purkaminen)
• Hermostoa/palautumista tukevaa muuta harjoittelua (Esimerkiksi yin- tai restoratiivista joogaa, jooga Nidra harjoituksia, äänimaljoilla tehtävää rentoutusta ym.)
Tai yhdistää tarvittaessa kaikkia näistä.
Sensovalmennus keskittyy hermoston ja kehon välisten yhteyksien vahvistamiseen.
Sensovalmennuksessa tarkastellaan aivojen ja hermoston välistä vuorovaikutusta. Sensomotoriikka kuuluu toiminnallisen neurotieteen alaan. Sillä tarkoitetaan aistien, aivojen, tukirangan ja hermolihasjärjestelmän poikkitieteellistä toimintaa.
Tämä valmennusmuoto yhdistää erilaisia harjoituksia ja tekniikoita, jotka auttavat tasapainottamaan hermostoa, parantamaan liikemallien toimintaa ja edistämään kokonaisvaltaista hyvinvointia. Sensovalmennuksen myötä alamme hahmottamaan luontaisia synnynnäisiä vahvuuksiamme sekä opimme hyödyntämään paremmin yksilöllisiä taitoja ja voimavarojamme, niin arjessa kuin esimerkiksi urheilussakin.
Sensovalmennuksesta voidaan saada mm. apua moniin eri urheilulajeihin, työhön, palautumiseen, jaksamisen haasteisiin, ergonomiaan, itsensä motivointiin ja moneen muuhun.
Yksilöllinen Kartoitus
Sensovalmennus ja sensomotorinen valmennus alkaa molemmat hermoston kartoituksella, jolloin arvioidaan kehon ja hermoston nykytilaa, tunnistetaan mahdolliset epätasapainotilat kuten aktiiviset primitiivirefleksit (ns.kehon turhat liikemallit, joita on mahdollisesti ensin hyvä lähteä sammuttamaan Sensomotorisella valmennuksella , jotta pääsemme paremmin tavoitteisiimme kehon ollessa optimi tilassa.)
Sekä määritellään hermostomme tyyppi.
Ja mikä tärkeintä; määritellään henkilökohtaiset tavoitteet valmennukselle.
Hermostotyypin kartoitus sisältää erilaisia testejä. Pääasiassa erilaisia asentoja, joissa istuen tai seisten etsitään ns. kehon vahvuusasentoja.
Refleksikartoituksessa tehdään mm. tasapainoa & motorisia taitoja testaavia liikkeitä, silmien ja kuulon hahmottamisen testejä sekä monia testejä myös hoitopöydällä makuullaan ollen.
Rennot vaatteet ja mahdollisesti päälipaita, jonka saa tarvittaessa pois, voi olla hyvä vaihtoehto.
Kehon turhien liikemallien kartoitus ja hoito
Jos kartoituksessa havaitaan aktiivisena olevia refleksejä, on hyvä ensin keskittyä niihin, jotta hermosto saadaan tasapainoon. Nämä kehon turhat liikemallit ovat varhaislapsuudessa tuiki tarpeellisia refleksitoimintoja mm. liikkeelle lähdön mahdollistajina, joiden tulisi sammua iän myötä. Jos nämä refleksit jäävät kuitenkin aktiivisiksi, ne voivat haitata myöhemmin kehon optimaalista toimintaa.
Sensoriset refleksit eivät ole kehityshäiriöitä, vaan kyse on ainoastaan hermoston turhista liikemalleista, jotka aiheuttavat pää-asiassa toiminnallisia haasteita ihmisen kognitiiviselle, motoriselle ja fyysiselle suorituskyvylle. Pidemmällä aikavälillä ne saattavat kylläkin alkaa aiheuttamaan myös tuki-ja liikuntaelinten kiputiloja, johtuen turhien liikemallien vaikutuksista liikkuvuuteen ja voimantuottoon.
Sensomotorisen refleksi -valmennukaen aikana käytetään erityisiä kotiharjoitteita refleksien "väsyttämiseen" sekä jatkotapaamisissa tehtäviä hoitoja, näiden turhiksi jääneiden refleksien pois sammuttamiseksi.
Hermoston tilan parantaminen muilla menetelmillä
Yksilöllisesti suunnitellussa valmennuksessa voidaan käyttää tukena myös muita keinoja hermoston tilan parantamiseen. Tavoitteena on kehittää kehon kykyä oppia siirtymään luontaiseen, rauhalliseen parasympaattisen hermoston tilaan, mahdollisimman sujuvasti.
Valmennus voi sisältää erilaisia harjoituksia, kuten joogaa-, pilatesta ja funktionaalisen harjoittelun elementtejä, jotka auttavat lisäämään kehotietoisuutta. (mikäli näitä halutaan käyttää valmennuksessa.)
Rentoutus- ja hengitystekniikat kuuluvat nekin usein tähän hermoston rauhoittamisen - kokoonpanoon. Näiden tekniikoiden avulla voidaan aktivoida tehokkaammin parasympaattista hermostoa, joka edistää rentoutumista ja palautumista. Hengitysharjoitukset auttavat myös parantamaan kehon ja mielen yhteyttä sekä lievittämään stressiä.
On myös tarpeen tunnistaa onko hermosto enemmän yli- vai alivireydessā, jolloin voidaan käyttää oikeanlaisia menetelmiä sen tasapainottamiseen.
Yksilölliset harjoitusohjelmat räätälöidään aina asiakkaan tarpeiden ja tavoitteiden mukaan.
Harjoitukset ovat helposti integroitavissa arkeen, mikä tekee niistä kestäviä ja pitkäaikaisia ratkaisuja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi.
Valmennukseni tarjoaa aina kokonaisvaltaisen lähestymistavan hyvinvointiin, keskittyen hermoston tasapainottamiseen ja kehon liikemallien parantamiseen.
Ensisijaisena tavoitteenani on auttaa asiakasta vähentämään stressiä ja edistämään kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia.
Sensovalmennuksen ja primitiivirefleksejä sammuttavan Sensomotorisen valmennuksen ohessa teen siis myös muuta palautumiseen ja hyvinvointiin liittyvää valmennusta.
Asiakkaan ei tarvitse itse tietää etukäteen aikaa varatessaan, millaista valmennusta lähdetään tekemään, vaan voidaan kartoittaa ensin kokonaistilanne läpi, jonka jälkeen päättää lähtötilanne ja tavoite huomioiden millä tavoin lähdetään etenemään.
~Jenni~
