Primitiivirefleksit ratsastajalla

11.12.2024
Ratsastus. Laji, jossa aktiivisilla primitiivireflekseillä voi olla suurikin merkitys, sillä "välineenä" meillä on toinen elävä olento ja vieläpä erityisen herkästi ihmisen hermostoon reagoiva sellainen.

Primitiivirefleksien vaikutus ratsastajaan

Primitiivirefleksit voivat päästä herkästi vaikuttamaan ratsastajan istuntaan sekä kommunikaatioon hevosen kanssa.

Näitä tunnetuimpia refleksejä on 23kpl, mutta käydään alla läpi muutamia yleisimpiä sekä niiden vaikutuksia.

Jokaisella refleksillä on lisäksi omat erityispiirteensä ja vaikutusalueensa, jotka voivat näkyä eri tavoin ratsastajan kehonhallinnassa, tasapainossa ja motorisessa kyvykkyydessä.

Ne ovat ns. kehon turhia liikemalleja, jotka voivat jäädä aktiiviseksi hermostoomme. Ollen tahdosta riippumattomia, ja refleksinomaisia liikkeitä.
Ja toisaalta haluan korostaa myös sitä, että meidän kehot oppivat hyvinkin taitavasti kompensoimaan näitä turhia liikemalleja. Ei siis tarkoita, ettetkö  voisi olla erittäin taitava ratsastaja, vaikka näitä refleksejä olisikin aktiivisena.

Usein kuitenkin refleksejä purkamalla pääsee vielä syvemmälle ja voi huomata, että yhteys hevosen kanssa nouseekin ihan uudelle tasolle, sekä oma ratsastus muuttuu helpommaksi.

Tai kuten omalla kohdalla huomasin;

Yhteys ja kommunikaatio (apujen läpimeno) muuttui höyhenen kevyeksi. ikäänkuin volumea olisi käännetty kuiskauksen tasolle.

Minkälaisia vaikutuksia primitiivireflekseillä voi olla ratsastajaan?

Käydään tässä läpi yleisimpiä.

Moro-refleksi
(säpsähdysrefleksi)

Yksi yleisimmistä aktiiviseksi jäävistä primitiivireflekseistämme, joka voi vaikuttaa yllättävän paljon ratsastajan ja hevosen yhteistyöhön, niin mentaalisella kuin fyysiselläkin puolella.

Sen vaikutuksiin voi kuulua muun muassa;

• Ratsastajan ylireagointi äkillisiin tai koviin ääniin tai äkkinäisiin liikkeisiin, säpsähtely sekä myös yleinen jännitys, niin mielen kuin kehonkin tasolla.

Jos ihminen reagoi isosti, myös hevosen hermosto peilaa pakoreaktiolla. Kaikki hevoset eivät toki reagoi isosti, mutta jännittyneisyys voi näkyä muullakin tavoin hevosesta, esimerkiksi vaikeuttaa apujen läpimenoa. 

• Hengityksen ja sykkeen epätasaisuus, mikä vaikeuttaa rentoutumista ja mukautumista hevosen liikkeeseen.


• Itseluottamuksen puute, erityisesti vaativimmissa- ja äkillisissä tilanteissa.


• Voi aiheuttaa myös ärtyneisyyttä ja jopa vihaisuutta, joka ei luonnollisestikaan paranna hevosen luottamusta ihmiseen. Luottamuksen rakentuminen vaikeutuu, jos ihmisen reaktiot ovat ennakoimattomia.
• ATNR (asymmetrinen tooninen niskarefleksi)


Aiheuttaa kehossa asennon muutoksia pään kääntymisen mukaan:

Kun pää kääntyy sivulle, saman puolen käsi ja jalka ojentuvat ja vastakkaisen puolen raajat koukistuvat.

Tämä voi arvatenkin vaikuttaa ratsastajan istuntaan monin tavoin (liikkeet ovat hyvin minimaalisia, eikä useinkaan näy juuri ulospäin, mutta kuten tiedämme, ratsastaessa pienetkin liikkeet vaikuttavat joskus isosti!)

• Epäsymmetria istunnassa:

Pään kääntäminen saattaa aiheuttaa vartalon toispuoleisuutta. Ratsastaja voi nojata liikaa toiselle puolelle, mikä vaikeuttaa hevosen tasapainottamista ja symmetristä apujen antamista.

• Rajoittunut ohjien käyttö:

Kun pään kääntyminen aiheuttaa käden ojentumisen, voi olla vaikea pitää tasaista tuntumaa ohjissa molemmilla käsillä. Tämä voi myös heikentää hevosen suoruuden ylläpitoa.

• Tasapainovaikeudet:

Atnr kuten moni muukin refleksi voi aiheuttaa kehon hallinnan ja keskivartalon stabiliteetin puutetta. Ratsastajalle saattaa olla haastavaa pysyä tasapainossa hevosen liikkeessä.

• Väärät painoavut:

Ratsastaja voi tiedostamattaan siirtää painoaan epätasaisesti, mikä voi vaikuttaa hevosen liikkumiseen ja aiheuttaa epätasapainoa.

• Spinal Galant
Yksipuolinen kehon "vääntyminen" istuessa, kun esim. selkään kohdistuu painetta (mm. vaate, turvaliivi tai hevosen liike voivat aktivoida) joka saa aikaan esimerkiksi vääriä painoapuja.

Eli vaikeus istua paikallaan ja säilyttää tasainen asento, voi häiritä erityisesti painoapujen käyttöä.

• Hevosen selässä epämukavuuden tunne, erityisesti jos jalat osuvat hevosen kylkiin tai jokin vaatekappale tai muu vastaava hiertää kehoa.


• STNR (symmetrinen tooninen niskarefleksi)

Pään taivuttaminen taaksepäin saa käsivarret ojentumaan ja jalat koukistumaan. Pään taivutus eteen saa käsivarret koukistumaan ja jalat ojentumaan.

• Pään/ leuan nostaminen voi aiheuttaa kehon jäykistymistä tai liiallista ojentumista, vaikeuttaen mm. keskivartalon hallintaa.


• Pään/leuan laskeminen johtaa kehon koukistumiseen, mikä voi aiheuttaa selän pyöristymistä.


• Voi tuoda haasteita lantionseudun hallintaan ja rentouteen.


• Vaikeuttaa tasapainoa ja hyvää asentoa hevosen liikkeessä, voi haastaa erityisesti siirtymisissä.


Babkinski

• Voi aiheuttaa erilaisia kiristyksiä erityisesti alaraajoissa & jalkaterissä.

• Voi vaikeuttaa rentoa jalkojen asentoa ja pohkeiden käyttöä.


• Voi aiheuttaa kiristystä koko alaraajoihin lantiosta lähtien.


Tonic Labyrinthine Reflex (TLR)

• Pään liikkeet eteen tai taakse aiheuttavat vartalon ojentumista tai koukistumista.
(Myös päänsuoristusrefleksi voi aiheuttaa tasapainon kanssa haasteita!)


• Keskivartalon stabiliteetin puute, mikä saattaa vaikuttaa ratsastajan kykyyn istua rennosti syvällä satulassa.


• Tasapainohaasteet yleisiä
• Rytmissä pysymisen haasteet
• Voi heikentää kykyä mukautua hevosen liikkeeseen.

• Voi esiintyä korkeanpaikankammoa.

Aktiiviset refleksit vaikuttavat siis monin tavoin


1. Epäsymmetria ja jäykkyys:

Aktiiviset refleksit aiheuttavat liike- ja asennon hallinnan ongelmia, jotka heijastuvat ratsastajan kehon epäsymmetrisyytenä.

2. Tasapainon haasteet:

Refleksit voivat heikentää keskivartalon hallintaa ja tasapainoa, mikä vaikeuttaa hevosen liikkeen myötäilyä.

3. Ylireaktiivisuus:

Ratsastaja saattaa ylireagoida äkillisiin tilanteisiin, mikä voi tehdä hevosen hallinnasta haastavampaa.

4. Heikentynyt kehotietoisuus:

Aktiiviset refleksit voivat rajoittaa kykyä havaita ja hallita omaa kehoa suhteessa hevoseen sekä aiheuttaa erilaisia motorisia haasteita. Esimerkiksi ristikkäisliikkeet saattaa tuottaa ongelmaa.

5. Kehon jännitykset: 

Refleksijäänteet voivat ylläpitää ylimääräistä lihasjännitystä koko kehossa, mikä vaikeuttaa rennon ja joustavan istunnan saavuttamista.

6. Kehon yleinen jäykkyys ratsastajalla ja motoriset- sekä tasapainohaasteet vaikeuttavat hevosen liikkeen myötäilyä. Tämä voi heijastua myös hevosesta liikkeen jäykkyytenä.


7. Jatkuva stressi (sympaattisen hermoston ollessa hallitsevana) sekä keskittymisvaikeudet hankaloittavat läsnäoloa, jota sujuva vuorovaikutus hevosen kanssa kaipaisi. 

Rauhallinen ja tasapainoinen ratsastaja onkin hevosen paras kumppani. Luottamuksen rakentuminen vaikeutuu, jos ratsastajan reaktiot ovat ennakoimattomia.

Primitiivirefleksien aktiivisuuden kartoittaminen ja sen jälkeen purkaminen sensomotorisella harjoittelulla on varsin kannattavaa, jos haluaa parantaa yhteistyötä hevosensa kanssa sekä kehittää omaa ratsastustaan!

Kuvat: Canva