Kenelle sensomotorinen valmennus sopii?

07.02.2025

Saan melko usein kysymyksiä kenelle sensomotorinen valmennus sopii, miten se voi hyödyttää, missä tilanteissa se sopii ja milloin ei sovi, joten tämä postaus tulee vastaamaan näihin kysymyksiin.

On monia oireita, jotka saattavat liittyä hermoston ylikuormitukseen, aktiivisena oleviin primitiivireflekseihin sekä varhaiskehityksen tapahtumiin. 

Ne voi heijastua myöhemmässä elämässä erilaisin oirein, yleensä juuri hermostoperäisenä oireiluna, kuten uupumuksena, jatkuvana ylivireytenä, keskittymishaasteina, toistuvina migreeneinä ym.

 
Täytyy kuitenkin huomioida , että pelkkien oireiden perusteella emme voi päätellä paljonkaan, vaan tarvitaan hieman laajempaa kokonaistilanteen tunnustelua ja refleksien kartoitusta (jos mahdollista saada tietoa esimerkiksi vauva-ajan vaiheista, siitäkin tiedosta saadaan osviittaa.).

Näistä voimme saada jo paljon lisää informaatiota, onko oireiden mahdollinen aiheuttaja aktiiviset primitiivirefleksit.

On mahdollista, että muutkin tekijät aiheuttavat samankaltaisia oireita ja lisäävät toinen toisiaan, joten aina sensomotorinen metodi ei ole vastaus kaikkiin ongelmiin. Ja joskus taas on.



Seuraavaksi pääsette tutustumaan muutamaan kuvitteelliseen asiakkaaseeni, jotka ovat lainanneet oikeilta asiakkailta oireita. Tämä kenties avaan hieman lisää millaisissa tilanteissa sensomotorinen harjoittelu on ollut hyödyksi.


Nainen, 42v. Sairaanhoitaja.

• Työuupumusta takana useammassa erässä. Ahdistuneisuutta, jatkuvaa kuormitusta ja stressiä. Ärtyneisyyttä ja jatkuvasti pinna kireällä. Tuntuu, ettei uni ole palauttavaa, eikä väsymys poistu edes nukkumalla. Nukahtamisvaikeuksia ajoittain.

Jatkuvaa niska-hartia alueen oireilua sekä migreenitaipumusta lapsuudesta saakka.

• Löytyi aktiivisia primitiivirefleksejä, joita lähdettiin integroimaan sensomotorisella harjoittelulla.

• Harjoittelun edetessä erityisesti nukkumisen haasteet väheni sekä unesta alkoi tulla selvästi palauttavampaa. Jaksaminen arjessa parani ja ärtyneisyys väheni. Myös jatkuva niskojen kireys alkoi hiljalleen hellittää.


Nainen, 29v./Kilpaurheilija

• Lajitaustaa crossfitissa sekä kamppailulajeissa. Tuli hakemaan apua palautumisen haasteisiin. Kokee ettei palautuminen fyysisesti rankassa lajissa ole aivan optimaalista, vaikka periaatteessa kaikki osa-alueet elämässä on sitä tukemassa. Myös alaselän kanssa oli ajoittain haasteita, vaikka selkä oli kuvattu ehjäksi kaikin puolin.

• Löytyi aktiivisia primitiivirefleksejä, joiden voidaan olettaa pitäneen hermostossa taustalla ylimääräistä neuraalia stressiä, joka toisin sanoen on lisännyt hermoston kuormitusta ja heikentänyt kokonaispalautumista jatkuvasti.

• Harjoittelun edetessä alkoi huomata palautumisen parantuvan. Unesta tuli palauttavampaa. Myös tasapainon hallinta ja syvien vatsalihasten tuki parani, eikä alaselkä enää oireillutkaan kovempien treenien jalkeen.

• Toteutimme myös sensovalmennusta, jossa tehdään hermostotyypin kartoitus. Tällä hän sai hermostonsa synnynnäiset vahvuudet tietoisesti käyttöönsä ja sai otettua näitä mukaansa lajiharjoitteluun.


Nainen, 35v. Äiti ja yrittäjä.

Aikuisena adhd-diagnoosin saanut yrittäjä, jolla keskeisenä haasteena arjessa jaksaminen sekä keskittymisongelmat. Toiminnanohjaus arjessa on haastavaa, ja kokee esimerkiksi arkirutiinit kuormittavina, ilman äärimmäisen hyvää aikataulujen suunnittelua. Kuormituksen lisääntyessä kokee unohtelevansa hyvin herkästi asioita, joka kuormittaa häntä entistä enemmän.

Taustalla on työssä uupumista, aikana ennen yrittäjäksi ryhtymistä. Tulee sensomotoriseen valmennukseen, jotta voisi mahdollisesti keventää kuormittuneisuuttaan ja ehkäistä uusia uupumuksia, sekä olla lapsilleen tasapainoisempi ja vähemmän ärtynyt äiti.

Sensomotorinen refleksien purku hyödyttää toivottuihin ongelmiin ja keventää kokonaiskuormitusta. Myös keskittyminen lukemiseen, joka ollut hänelle aina melko työlästä, on muuttunut sujuvammaksi ja helpommaksi.



Esimerkkinä olevat asiakkaat ovat siis kuvitteellisia hahmoja, melko yleisten oireiden ja haasteidensa kera.

Kuten näistä esimerkeistä huomaa, hyvin monen tyyppisiä oireita mahtuu ns. "tyypillisen asiakkaan" profiiliin.

Seuraavassa kuvassa näet vielä melko yleisiä yksittäisiä oireita, joita näistä refleksijäänteistä saattaa aiheutua.

Missä tilanteissa sensomotorinen valmennus ei ole sopiva vaihtoehto?

Esimerkiksi silloin, kun ihminen itse kokee, että aika ei ole sille sopiva. Elämässä saattaa yksinkertaisesti olla meneillään liian paljon, liian kuormittavia tekijöitä.
Joskus sopiva ajankohta voi tulla myöhemmin tai voidaan palata siihen mihin on aiemmin jääty, jos prosessi on esimerkiksi jouduttu jättämään kesken. Aina ja kaikille sensomotorinen metodi ei tunnu omalta.

On tilanteita elämässä, jolloin muu kuormitus on niin suurta, ettei ole mahdollista alkaa refleksityöskentelyyn.

Refleksien poistumisella voi olla erilaisia vaikutuksia eri ihmisiin. Toisille refleksien poistuminen ei aiheuta juuri mitään huomattavaa, kuin vasta jälkikäteen tarkastellen saattaa havaita mitkä asiat on voineet muuttua. Toisille ne aiheuttavat enemmän henkistä- ja toisille fyysistä muutosta poistuessaan. Monille jotain näiden väliltä. Melko yleinen muutos on unenlaadun paraneminen.

Myös tietyt akuutit mielenterveysongelmat (kuten psykoosi) ovat esteenä harjoittelun aloittamiselle.

Sensomotoriseen valmennukseen kannattaa lähteä avoimin mielin. Sillä asenteella, että otetaan vastaan se mitä on tullakseen ja katsotaan millaisia vaikutuksia sillä voidaan saada.


Tähän mennessä kuitenkin jokainen prosessiin lähtenyt asiakas on kokenut sen jollain tavalla hyödyllisenä.